środa, 10 sierpnia 2011

Przepisy dwa na BDB zapiekanki bezmięsne

Pierwsza zapiekanka ma już swoją historię w mojej rodzinie, zaczęła ją piec moja mama, która znalazła przepis "gdzieś".

Zapiekanka ryżowa:

-ryż
-seler, marchew, natka pietruszki
-jajka ugotowane na twardo
-ser żółty starty
-sos beszamelowy pomidorowy (masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa, sól, pieprz)+ przecier pomidorowy, cebula, czosnek

1). Szklankę ryżu ugotować na sypko (z 2 szklankami wody), wsypać do dużej miski. Ugotować seler, marchew, drobno zetrzeć, dodać do ryżu wraz z natką pietruszki. Następnie dodać sos beszamelowy pomidorowy.
2). Sos: 3 łyżki masła stopić, dodać 3 łyżki mąki, wymieszać, dodawać stopniowo 1/2 litra mleka, wymieszać bardzo dobrze, dodać gałki muszkatołowej, soli ,pieprzu. Sos zagotować aż mocno zgęstnieje, następnie odstawić na chwilę.
Druga cześć sosu: na tłuszczu zeszklić 1 cebulę pokrojoną w kostkę i 3 ząbki czosnku, następnie dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego, wszystko porządnie wymieszać i dodać do sosu beszamelowego, potem 2 garści sera żółtego startego.
3). W misce łączymy razem ryż, marchew, seler i sos beszamelowy pomidorowy, porządnie mieszamy. Bierzemy duże naczynie żaroodporne, natłuszczamy, na dno układamy połówki ugotowanych jajek, na je wykładamy ryż, posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika na 180 stopni i zapiekamy do 30 minut.

Jaja zapiekane z pieczarkami:

-4 jajka
-6 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach
-cebula
-50 dag pieczarek
-masło
-szklanka gęstej kwaśnej śmietany
-1/2 szklanki drobno startego żółtego sera
-natka pietruszki, sól, pieprz

1). Na maśle podsmażamy pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, całość smażymy, często mieszając, doprawiamy solą i pieprzem.
Na spodzie wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania układamy pokrojone w półplasterki ziemniaki , posypujemy przyprawami, na nich równomiernie rozkładamy zasmażone pieczarki, powierzchnie wyrównujemy i robimy 4 wgłębienia, w każde wbijamy po jednym jajku, posypujemy solą i pieprzem, całość zalewamy śmietana wymieszaną z utartym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 180 stopni przez 20-50 minut (zależy od wysokości zapiekanej warstwy).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz